Откриват Друмевите театрални празници пред паметника на Добри Войников
Откриват Друмевите театрални празници пред паметника на Добри Войников / netinfo

Церемонията по откриването на Друмевите театрални празници тази година ще се състои пред паметника на Добри Войников, намиращ се непосредствено до Драматично-кукления театър „Васил Друмев". Основната причина за това е изключителното съвпадение на 50-годишнината на фестивала със 160-годишнината от първото театрално представление у нас и 145-годишнината от първото поставяне на „Криворазбраната цивилизация" от Добри Войников. По думите на директора на театъра Илия Раев церемонията по откриването на Друмевите празници тази година ще бъде изключително атрактивна, като площадът пред театъра ще бъде населен от 160 участници. Тя ще започне в 18:30 часа, а преди нея във фоайето на театъра в 15:00 часа ще бъде открита ретроспективна изложба.

Журито ще бъде съставено от проф. д-р на изкуствата Камелия Николова (председател), писателя Георги Господинов, актьора Йосиф Сърчаджиев, режисьора Стайко Мурджев и сценографа Огняна Серафимова.

Специално за фестивала в Шумен ще пристигне и Георги Данаилов. Той ще бъде представен на сцената на представлението си „Господин Ганьо".

Съпътстващата програма ще бъде представена на пл. „Освобождение" със спектакъла „Фолклорна програма" (11 май, 18:15 часа) и в Младежкия дом с „ARTisT" (13 май, 17:30 часа).

За съжаление, поради организационни проблеми, на фестивала няма да участват Държавен театър „Адана" - Турция и театър „Реплика" с представлението „Ние сме боклуците от Източна Европа". Така в афиша остават общо 15 спектакъла, от които 2 са в съпътстващата програма.

Билети за спектаклите „Театър, любов моя", „Ние, българите. Открит урок за чужденци" и „Солунските съзаклятници" вече не могат да бъдат открити. На изчерпане са и билетите за „Рейс" от Станислав Стратиев. Касите на театъра ще работят в часовете 11:00-14:00 и 15:00 - 19:00 часа.