Откриват астрономическата обсерватория на Шуменското плато за посетители през май
Откриват астрономическата обсерватория на Шуменското плато за посетители през май / netinfo
Откриват астрономическата обсерватория на Шуменското плато през май
86046
Откриват астрономическата обсерватория на Шуменското плато през май
  • Откриват астрономическата обсерватория на Шуменското плато през май

Астрономическата обсерватория на Шуменското плато ще бъде открита за посетители през месец май, тъй като телескопите все още се монтират. Това обяви пред журналисти днес директорът на ПП „Шуменско плато" Сашко Кунев.

„Най-голямата ни гордост обаче е пещера „Бисерна", която след облагородяването ще бъде изключително атрактивна за туристи. Тя ще бъде осветена, обезопасена с парапети. Вътре са монтирани различни датчици и сензори за броене на прилепи и подземни води. Вече има изградена и интернет връзка между пещерата и обсерваторията", обясни той.

Инж. Кунев допълни, че за туристите ще бъдат закупени и велосипеди, които ще се дават под наем.

По думите му осветителните тела на Шуменското плато в близост до паметник „Създатели на българската държава" пък са били подменени с натриеви лампи, отделящи светлина предимно от червената и жълтата част на спектъра, т.е. такива със значително по-слаб привличащ ефект върху нощните насекоми. Идеята на предприетите действия са насекомите да бъдат запазени.

Това стана ясно по време на пресконференция във връзка с отчета за изпълнените дейности от плана за управление на ПП „Шуменско плато" за периода 2011-2015г.

Откриват астрономическата обсерватория на Шуменското плато за посетители през май
netinfo

През петгодишния период са извършени и редица лесовъдски дейности, като са възстановени 167 декара гора. Прецизирани и ремонтирани са маршрутите за скално катерене. В пещера „Бисерна" е извършен подземен спелеомониторинг, изследвани са темепература, влажност, химичен и физичен състав на водата и въздуха, определена е и концентрацията на радон от три пробни точки във вътрешността на пещерата. Тя е благоустроена по начин, отговарящ на световните практики.

Във връзка с развитието на екологичния устойчив туризъм на Шуменското плато са направени четири специализирани туристически маршрута - „Дендрологична пътека", „Карст под защита", „Флористична пътека" и „Скални манастири". Извършено е цялостно реновиране на туристическата инфраструктура, която включва девет заслона, седем пешеходни туристически маршрута и три веломаршрута. Изградени са над 100 нови комплекта дървени маси и пейки, пет беседки, два детски къта. Поставени са седем нови информационни табели при основните подходи към природния парк. Ремонтирани са пътищата от трошено-каменна настилка към обособените места за отдих при заслоните „Детелина" и „Теменуга". Извършен е ремонт на основни обезопасителни съоръжения - такива са например металните парапети на дивдядовски скали и други опасни места на територията на парка. Изграден е специализиран маршрут за планинско колоездене от категория „Спускане". Ремонтирани са четири стартови площадки за парапланеризъм, изграден е и пети старт „Запад".

По думите на инж. Кунев управлението на отпадъците остава един от сериозните проблеми на парка. Той припомни, че предотвратяването и ограничаването на битовите и строителни отпадъци е задача както на парковата администрация, така и на ползвателите на парка. Сериозен проблем са и ATV-тата и моторите на територията му, като тепърва ще се мислят стратегии за ограничаването им.

Предстои да се извърши и посетителски мониторинг на територията на парка. Това е и едно от най-важните неща, които ще бъдат направени през следващите години. Мониторингът включва броя на посетителите в парка по народност, възраст и цел на посещението. Той е от особена важност както за опазването на биоразнообразието, така и за провеждане на адекватни туристически дейности.

Планът за управление на ПП „Шуменско плато" беше приет през 2011 г. и е в сила до 2020 г. Той е основен документ, който поставя целите и идеите за управление на защитената територия. Основните цели, формулирани в него, са опазване на биологичното и ландшафтното разнообразие, както и обектите от културно-историческото наследство, подобряване качеството на живот на местното население без това да влияе върху околната среда, предоставяне на възможности за природозащитно образование и охрана на парка. За постигането на целите експерти са разработили специални програми и проекти.

До 2020 г. са определени седем програми: комплексен дългосрочен мониторинг за опазване на биоразнообразието, прилагане на мерките по Натура 2000, устойчиво ползване и управление на ресурсите, развитие на устойчив туризъм в парка и около него, връзки с обществеността, природозащитно образование и обучение на администрацията на парка.