За щастие няма пострадали
За щастие няма пострадали / dariknews.bg
Освен от "стандартните" опасности по тротоара - като лед и пръскащи плочки, над главите на минувачите в Шумен дебне и опасността от рушащи се сгради. Оказва се, че е изключително трудно собствениците на имотите да бъдат накарани да се грижат за тях, а това освен до изкривена естетика, води и до реална опасност от нараняване.

Преди дни  парчета от мазилката на сграда в Шумен паднаха на пешеходна улица в центъра, за щастие когато нямаше минувачи. 

Ивелин Иванов, който има офис под наем в сградата, обясни, че това се случва от няколко години. Той сигнализирал неколкократно наемодателите си за опасната фасада, но те не предприемали нищо. Обикновено давали обяснение, че нямат пари и че собственикът на сградата е в чужбина и затова не може да се направи нужното, става ясно от неговите думи.

За щастие няма пострадали
dariknews.bg


За инцидента бяха сигнализирани и в Община Шумен. Оттам дойдоха експерти, които обезопасиха района с лента. Отговорността за поддръжката на сградите е на самите собственици. Те носят и наказателна отговорност, ако някой пострада, казва инж. Тодор Тотев, който е главен експерт в Община Шумен.

Той обаче посочва, че е много трудно администрацията да накара собствениците да се грижат за имотите си. И посочва, че това е проблем на законодателството и трябва да се промени. 

Част от сградата падна днес по обяд
dariknews.bg


Все пак има опция - ако сградата е опасна, общината да я ремонтира за собствена сметка, след което по съдебен ред да изиска сумата за ремонта от собственика на имота.  Възможна е такава процедура, но за 30 години, колкото е моят стаж, не се е случвало да се вземат пари по този начин, каза инж. Тотев. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.