Част от сградата падна днес по обяд
Част от сградата падна днес по обяд / dariknews.bg
Kъщата на художника Стефан Петров е паметник на културата
Част от къщата, която се намира на ул. "Цар Освободител" 125, се срути на тротоара. Инцидентът е станал пред час, като за щастие в момента наблизо не е имало никого, разказа Галя Недева, която работи в съседен магазин. Тя чула грохот, излязла и видяла, че тротоарът е покрит с тухли и мазилка от сградата.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ИНЦИДЕНТА

цар освободител
dariknews.bg

Сградата е опасна и от доста време се руши, само е обезопасена, разказа тя.

Паднала сграда
dariknews.bg

Сградата, която е паметник на културата, е собственост на прочутия български художник Стефан Петров. Тя е необитаема повече от десет години, а близките нямат средства за ремонт на двуетажната къща.

Паднала сграда
dariknews.bg

Паднала сграда
dariknews.bg

След като преди години се разрушава покрива времето върши останалото и сградата започва да пада. Община Шумен е обезопаси тротоарната част около нея.

цар освободител
dariknews.bg

От Община Шумен посочиха, че сградата е частна собственост и цялата грижа по поддръжката на имота е на собствениците. Единственото нещо, което Общината може да направи в този случай, е да разчисти и да обезопаси временно района. Това вече е направено от работници на ОП „Строителство и благоустройство“. Теренът е почистен от падналите тухли и другите строителни материали. Възстановени са мрежата и лентата, с които е ограден тротоарът, за да не се преминава покрай опасната къща.

Изготвено е писмо от общинската администрация, което ще бъде връчено на собствениците. По най-бързия начин те трябва да предприемат мерки по трайното обезопасяване на сградата така, че тя да няма създава опасност за здравето и живота на гражданите. В противен случай Общината ще предприеме сама необходимите мерки и впоследствие ще търси по съдебен ред направените разходи.