Обсъдиха предложения за отбелязване на 100-годишнината от началото на Първата световна война
Обсъдиха предложения за отбелязване на 100-годишнината от началото на Първата световна война / netinfo

Областната комисия "Военни паметници" в Шумен обсъди предложения за инициативи за отбелязване на 100-годишнината от началото на Първата световна война.

Днешното й заседание беше свикано във връзка с решение на Министерски съвет от 3 юли относно създаване на Национален и Организационен комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея.

Членовете на областната комисия бяха запознати с решението на МС, като общините, военно-патриотичните организации и военните формирования имаха възможност да представят своите предложения. Главният експерт в Дирекция „Социална политика" на Министерството на отбраната Иво Антонов пък направи кратки разяснение по него.

„Организационният комитет ще работи по Националния план, който трябва да съдържа две основни неща - мероприятия и военни паметници, нуждаещи се от спешен ремонт", коментира той и допълни, че финансирането ще бъде осигурено от държавния бюджет. „Става дума за сума от порядъка на 300 000 лева за цялата страна", каза Антонов.

Подложено на гласуване беше предложението да бъде изграден Паметник на загиналите във войните за обединение жители на община Върбица, който да бъде изграден в центъра на град Върбица. То беше подкрепено единодушно.

По време на заседанието беше излъчено и Оперативно бюро с председател Мишо Йорданов, включващо в 15-членния си състав настоящи представители на областната комисия и представители на общините.