Общината започва да реже незаконните кабели още през този месец
Общината започва да реже незаконните кабели още през този месец / netinfo

До края на месеца Община Шумен ще започне премахването на незаконната въздушна мрежа от кабели на интернет доставчици и кабелни оператори. Това обяви на пресконференция по-рано днес Кирил Вълев - старши експерт в Дирекция „Устройство на териториите" към местната администрация. По думите му, в момента все още тече срок за доброволно премахване на кабелите от уличните стълбове, но никой от операторите не признава коя мрежа е негова и не предприема действия по отстраняване на кабелите. Такива няма да бъдат премахвани по няколкото улици в града, където важат условията за търпимост.

Заповед за започване на премахването на кабелите вече е подписана от кмета на Шумен Любомир Христов.

Общината започва да реже незаконните кабели още през този месец
netinfo

„Процедурата се състои от съставяне на протоколи, създаване на организация за премахването и уведомление", поясни Вълев. Той допълни, че рязането на кабели ще започне най-вероятно от кв. „Тракия", но все още не е ясен точния ден, в който това ще стартира. „Най-вероятно ще има и недоволни граждани, но предварително им се извиняваме", подчерта още експертът.

Зам. кметът по строителство и екология инж. Боян Тодоров заяви, че към момента, след като Общината обяви, че ще премахне въздушно поставените кабели, само един от операторите - „Нетъоркс" е започнат процедура по законно изграждане на подземна кабелна мрежа.