Образователни работилници за Световния ден на влажните зони в РИОСВ-Шумен
Образователни работилници за Световния ден на влажните зони в РИОСВ-Шумен / netinfo

Екоинспекцията в Шумен проведе образователни инициативи с децата от детските градини „Конче Вихрогонче" и „Буратино". Инициативата бе във връзка с отбелязване на 2 февруари - Световен ден на влажните зони. Учебните заведения работят по програмите „Еко училища" към Българското движение „Зелен флаг".

Повече от 30 деца получиха знания в образователни ателиета „Опознавам влажните зони". Те имаха възможност да редят пъзел, да решават кръстословици, да оцветяват керамични фигурки и в същото време да открият влажните зони в България, кои са видовете растения и животни, които се срещат в тях.

Световният ден на влажните зони се отбелязва всяка година на 2 февруари. На този ден през 1971 г. в иранския град Рамсар е подписана Конвенцията за влажните зони. Темата за 2016 г. е „Влажните зони и нашето бъдеще - устойчив поминък". Тя е избрана, за да се акцентира на жизненоважната роля на влажните зони за настоящото и бъдещо благополучие на човечеството, и да покаже колко важни са за поминъка на човека, както и за да се насърчи разумното ползване на всички влажни зони.