Областната епизоотична комисия в Търговище набеляза мерки срещу африканската чума по свинете
Областната епизоотична комисия в Търговище набеляза мерки срещу африканската чума по свинете / Пресцентър на Областна администрация-Търговище

В Пресцентъра на Областна администрация в Търговище се проведе извънредно заседание на Областната епизоотична комисия, ръководено от заместник-областния управител г-н Никола Найденов. Повод за свикването са констатираните случаи на заболяването африканска чума по свинете на територията на Република Украйна. На 2 август тя е обявила пред Световната здравна организация констатирано огнище на болестта. Заболели са общо 5 свине, отглеждани в обект тип „заден двор" в района на Запорожието. Заболелите и контактни животни са унищожени. Към момента е забранен вноса на животни от Украйна.

Според анализ на Центъра за оценка на риска към Агенцията по безопасност на храните, болестта може да проникне в страната чрез малки транспортни средства, които преминават през България. В тази връзка членовете на Областната епизоотична комисия обсъдиха и набелязаха конкретни мерки за предотвратяване възникването на заболяването на територията на страната. Сред тях са засилване на мерките за биосигурност на животновъдните обекти, проверки на свиневъдни обекти, информиране на собствениците на свиневъдни обекти, засилено наблюдение на популацията на диви свине и др. Областна дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ ще следи стриктно за обезвреждането на хранителни отпадъци от хотели, ресторанти, паркинги и  др. и на отпадъците от кланици. Ще се следи и за появата на нерегламентирани сметища, тъй като хранителните отпадъци в тях привличат животните. Ще се въведе засилен контрол при транспортирането на животни. 

От ОДБХ уточниха, че болестта не е опасна за хората, но нанася огромни загуби за свиневъдството. Африканската чума по свинете е силно заразна болест и все още няма ефикасна ваксина срещу нея. Признаците на заболяването са висока температура, посиняване на участъци от кожата, повръщане, отпадналост и др. Вирусът е устойчив на атмосферни влияния и веднъж заболели и преболедували животните носят вируса цял живот.