Област Шумен в готовност за пожароопасния период
Област Шумен в готовност за пожароопасния период / netinfo

Област Шумен е в готовност за пожароопасния период през летния сезон. Това стана ясно по време на заседание на Областния щаб за координация на спасителните и
неотложните аварийно-възстановителни работи при възникване на бедствия.
715 произшествия са възникнали на територията на област Шумен от началото на годината, от тях 495 са пожари, съобщи началникът на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението" - Шумен комисар Иван Иванов. Той добави, че 127 от пожарите са причинили загуби. 368 пъти пламъци са обхванали сухи треви в областта. В сравнение със същия период на миналата година броят на произшестввията се е увеличил със 157. Анализът сочи, че се наблюдава тревожна тенденция на завишаване броя на пожарrте.

„Областното управление има готовност за предстоящия пожароопасен период", съобщи още Иванов. По думите му, към момента службата разполага с 19 пожарни и 4 специализирани автомобила, един автомобил за аварийно- възстановителни дейности, както и 4 други. "Два от противопожарните автомобила са повредени и се търси възможност за ремонт", каза още Иванов.

Той добави, че е създадена организация и във връзка с прогнозите за обилни валежи от дъжд тази седмица. „Сформирали сме 14 екипа за отводняване, спасяване и неотложни аварийни дейности", заяви той.

По време на заседанието инж. Милена Манева от Регионална дирекция по горите обясни, че в държавните ловни и горски стопанства са изградени противопожарни ядра, извършени са предупредителни и разяснителни мероприятия. „От началото на годината на територията на регионалната дирекция са възникнали 12 горски пожара, при които са унищожени 1 420 дка. горски площи" , добави инж. Манева.


Представителите на общините съобщиха, че са актуализирали плановете си за гасене на горски и полски пожари, както и , че имат готовност за пожароопасния сезон".