Кът за четене бе открит в Детското отделение на Търговищката болница
Кът за четене бе открит в Детското отделение на Търговищката болница / Борислав Курдов

Кът за четене бе открит в Детското отделение на Търговищката болница. Той е част от програмата „Библиотека на играчките", която успешно се прилага в на повече от 20 места в страната, сред които и в нашия град, благодарение на ангажираността на Клуба на нестопанските организации, с подкрепата на Фондацията за децата в риск по света (ФДРС).
За първи път в рамките на Библиотеката се обособява подобен кът, в който най-малките пациенти от цялата Търговищка област могат да разглеждат и четат книжки от богата колекция, сами или с заедно с родителите си, да подреждат пъзели, да рисуват и апликират. „Такъв кът за игра и четене в болнично отделение, аз не познавам" - категорична бе психологът Цветелина Ганева, която е и координатор на проект „Пътуваща библиотека - играчки и музика в действие.
„Целта ни е да направим престоя на децата в болницата възможно най-близък до тяхната естествена среда, без натрупване на напрежение поради невъзможността им да посещават детска градина или училище" - обясни при откриването Цветелина Ганева. Тя поясни още, че тук, докато децата четат или играят, родителите успяват да общуват свободно помежду си, както и да обсъдят със специалистите въпроси, които ги вълнуват. За да преминава по-леко престоят на малчуганите в отделението, специалистите са подбрали подходящи като тематика книжки и играчки.
Този кът за четене е своеобразно надграждане на едногодишното ни партньорство с МБАЛ - Търговище. Досега малчуганите имаха възможност да играят с подходящи за възрастта и развиващи уменията им играчки. От днес вече те ще могат всеки ден да посещават това място и те ще имат възможност да играят и да се учат тук, без това да нарушава лечебния процес.
От своя страна управителят на МБАЛ - Търговище д-р Иван Светулков коментира, че психо-емоционалното състояние и развитие на децата, както и тяхното образователно развитие е добре да преминава в неболнична обстановка. Затова и в годините стаята за занимания на най-малките пациенти се запазва, а и в отделението работи медицински педагог, за да бъде лечебният процес по-поносим за децата и техните родители.
Работата на нашата организация е свързана с малчуганите от 0 до 8 години, които имат нужда и в същото време нямат ресурси и възможност да се докосват до приказния свят на книжките или да разполагат със собствени играчки. Така че за нас беше удоволствие да работим по този проект, заедно с мотивирания екип на колегите от Търговище, каза Росица Петрова - програмен мениджър на Фондацията за децата в риск по света. А смисълът на това да има кът за четене в детското отделение на областната болницата е децата да прекарват възможно най-леко болничния престой и да не им липсва нищо от обичайната им среда.