Красимир Костов ще участва в срещата на българските местни власти
Красимир Костов ще участва в срещата на българските местни власти / netinfo
Кметът на община Шумен Красимир Костов, председателят на общинския съвет Даниела Русева и зам.-кметът по устройство на териториите, строителство и екология Иван Йонков ще участват в Петата годишна среща на българските местни власти, организирана от Национално сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ . Тя ще се състои от днес до 11 октомври в курортен комплекс “Албена.

От миналата година срещата се провежда под патронажа на посланика на страната-председател на Европейския съюз. През 2007 г. символичен домакин беше посланикът на Ирландия, а тази година срещата ще премине под патронажа на посланика на Република Франция в България Н. пр. Етиен дьо Понсен. Гост на форума ще бъде и председателят на Асоциацията на кметствата на Франция г-н Жак Палисар, която има 36 000 членове.

Всяка година по време на форума над 1 000 общински лидери - кметове, председатели на общински съвети, общински съветници и ключови експерти се събират, за да дискутират и обсъждат тенденциите в развитието на местното самоуправление в България. По традиция на срещата присъстват и представители на централната власт - президентът на Република България или министър-председателят, председателят на Народното събрание, много министри, представители на дипломатическия корпус в България и на партньорски асоциации на общините от цяла Европа.

Включените във форума прояви са с акцент върху повишаването на прозрачността и ефективността в работата на българските общини, преди всичко при усвояване на средствата от ЕС, като предпоставка за по-добро качество на общинските публични услуги.

Днес на срещата ще бъдат представени разнообразни успешни общински практики в различни сфери на дейност - предоставянето на социални услуги в партньорство, въвеждане на здравно образование за деца и ученици, изграждането и управлението на пречиствателни станции, както и практиките на добро управление на общинско ниво.

Вторият ден е посветен на механизмите за превръщането на общините в успешни бенефициенти по европейските фондове. Общините и ръководствата на Оперативните програми “Регионално развитие”, “Околна среда” и Програмата за развитие на селските райони ще обсъждат постигнатите досега резултати, както и приоритетите за следващата година.

Третият ден по традиция е посветен на среща с ръководствата на министерства по актуални за общините въпроси. С министерство на финансите ще бъдат обсъдени предстоящите стъпки по посока на финансова децентрализация, които ще бъдат предприети през 2009 г.

Традицията за честване на Деня на общината датира от 1998 г. с индивидуални чествания по общини. Датата за този празник не е избрана случайно - 12 октомври е празник на българската община.