/ БТА
Христов отчете работата с екипа си от началото на мандата
Три са основните задачи, по които в момента приоритетно се работи - бюджетът, структурата и програмата за управление на община Шумен.

Това каза на заключителна за годината пресконференция кметът проф. Христо Христов, в присъствието на заместниците си, на която отчете работата с екипа си от началото на мандата.  

БТА

„Имаме слабости в подготовката на проекти и усвояването на средства от европейски фондове и национални програми, които да ни дадат възможност да осигурим финансиране, свързано с развитието на града, по начин, по който ние го виждаме.

По тази причина с екипа ми единодушно стигнахме до решението, че е необходим нов зам.-кмет, който да работи по тези въпроси. Имайки предвид, че изоставаме драстично в развитието и използването на туристическите възможности в Общината, другото направление, за което ще отговаря той, ще е развитието на туризма“, отбеляза Христов.  

Новоизбраният кмет на Шумен, общинските съветници и кметовете на кметства положиха клетва

Той припомни, че е осигурено финансиране за общината от държавния бюджет за 2024 г. в размер на 50 млн. лв. за приоритетни инфраструктурни проекти. В условията, в които се намирахме, нямахме голям избор как да защитим тези 50 млн.лв. и подадохме за финансиране готови проекти за обекти, с разрешение за строеж, според едно от изискванията.

Проектите са за рехабилитация на пътя Шумен - Ивански - Радко Димитриево - Салманово - Златар за 9,2 млн. лв., на пътя Шумен - Лозево за 3,5 млн. лв., за ул. “Северна” в Шумен за над 2,7 млн. лв. и за ул. “Марица” в града, в участъка между улиците “Софийско шосе” и “Климент Охридски” - за около 2,6 млн. лв.

"Получихме и разрешение за строеж за стадиона в Шумен въпреки, че процесът по получаването му беше доста труден, но осигурихме още 32 млн. лв. за реновирането на градския стадион "Панайот Волов“, посочи Христов.  

„Имаме възможност до края на февруари да изменим тези обекти и по всяка вероятност ще го направим, тъй като ще имаме възможност за два месеца да определим кои са приоритетните обекти за Шумен, като остава условието за тези обекти да има разрешение за строеж, за да бъдат одобрени.

Една от задачите ни е да направим преглед и дали е възможно да реновираме входно-изходните артерии на Шумен. Идеята ни също е поне един хубав булевард да имаме изграден - от алуминиевия завод до парка „Кьошковете“ в града.

БТА

Ако успеем документално да подготвим изпълнението на такъв проект, ще го заменим с някой от вече подадените инфраструктурни проекти, за които е осигурено финансиране от държавния бюджет, като със сигурност няма да отпаднат проектите за Градския стадион, както и за улиците “Северна” и “Марица”.

От 50-е млн. лв. задължително ще заделим 1 млн. лв. за проектиране, като до края на септември 2024 г. всичко това, което е приоритетно за Шумен - да бъде проектирано и да имаме и резервни проекти, с които да кандидатстване“, уточни Христов. 

„По отношение на краткосрочните приоритети в момента ще се фокусираме върху датата 28 февруари, да имаме дотогава допълнителни проекти, които да бъдат включени към осигурените 50 млн. лв. и да имаме възможност от тези проекти, които са готови, да избираме по целесъобразност кои са най-необходими за реализиране“, каза на пресконференцията заместник-кметът по “Строителство и екология” на общината арх. Николай Симеонов.

Регионалната библиотека и музей в Шумен, както и жилищни блокове в града са одобрени за саниране. „Процентът на одобрение за община Шумен е над 62, при среден за страната - около 23-24 %“, отбеляза заместник-кметът по “Икономическо развитие” Николай Колев. 

Кметът Христов съобщи още, че настилката на ученическия стадион в Шумен ще бъде подменена с изкуствена, след допитване до експерти и спортни деятели, където свои тренировки и мачове ще провеждат пет спортни клуба от града.

Проектираме и ново кръстовище на бул. „Цар Симеон Велики“ в града, където при катастрофа загина 22-годишната Светомира Станчева, а друга жена бе със средна телесна повреда, което да гарантира сигурността и да намали до максимална степен риска от пътнотранспортни произшествия.

До изготвянето на нов проект за кръстовището, лентите за движение около него ще бъдат отделени една от друга с ограничители и ще се поставят легнали полицаи. Предвижда се да се разшири и диаметърът на кръговото кръстовище. Мерките се предприемат с цел водачите да преминават с по-ниска скорост през кръстовището, бе съобщено на пресконференцията. 

На нея стана известно още, че в община Шумен очакват финансови корекции за около 10 милиона лева, като повечето се обжалват, включително за изграждането на пречиствателната станция, за Летния театър и Младежкия дом в града. 

„100 % е изпълнението на бюджетната програма, всички дейности са разплатени. В средата на февруари се очаква да бъде внесен за приемане и бюджетът на общината, след обсъждане“, каза  заместник-кметът по “Бюджет и финанси” Десислава Петрова.  
Станимир Савов, БТА