телефонна измама
телефонна измама / dariknews.bg
Телефонни измамници атакуват жителите на Нови пазар и няколко села, между които Златна нива и Войвода.

Пред две седмици на стационарен телефон на възрастна жена в едно от селата позвънил непознат и казал, че се обажда „лекарят“. Жената попитала дали е д-р Динев, и получила утвърдителен отговор. „Лекарят“ помолил жената за услуга. Обяснил ѝ, че в момента е в командировка на семинар във Варна, но трябвало да получи лекарства от град Попово. Успял да убеди жената да тръгне към град Попово, и да занесе сумата от 1600 лева, за да получи скъпоструващи лекарства. Обяснил ѝ, че като се върне от командировка ще ѝ даде парите. Жената тръгнала, но по пътя след разговор с нейни близки разбрала, че става дума за измама.

След това последвали обаждания на стационарни телефонни номера в Нови пазар и няколко села. Непознат се представял за д-р Динев и правил опити да измами по същата схема жителите. Казвал, че е в командировка, но трябвало да получи скъпоструващи лекарства. Уговарял хората да приготвят различни парични суми, за да вземат медикаментите, като ги уверявал, че ще им възстанови парите като се прибере в града. Заради съвпадение на името на доктора, който имал практика в региона, няколко от пациентите му решили, че трябва помогнат. Споделили с кварталния полицай, който им казал, че това е опит за телефонна измама.

Призоваваме всички да не вярват на непознати по телефона, които им се представят за длъжностни лица. Колкото и убедително да ви говорят като ви се обадят, и с каквито и познати за вас имена да си служат, поискат ли ви пари под някаква форма - това е измама.

При подобни обаждания веднага се свържете с ваши близки или с полицията. На телефон 112 ще ви свържат с дежурните полицаи в районните управления, откъдето ще ви дадат съвет какво да правите, ако попаднете в такава ситуация.