Изложба за строителството на паменик Създатели на българската държава
Изложба за строителството на паменик Създатели на българската държава / netinfo
Постоянна експозиция „Монументално българско изкуство в последните десетилетия на ХХ в.” ще бъде открита днес от 16:00 часа в залата на информационния център на комплекса” Създатели на българската държава”. Откриването на експозицията е по повод 27-годишнината от откриването на паметника и края на туристическия сезон.Автор на идейното задание е ст.н.с. ІІ ст. Стойчо Бонев, а реализацията на художника Радослав Ценов.

Архивният материал от строителството на паметника е представен не само по традициионния начин, но и чрез въвеждане на интерактивно устройство. Така всеки посетител може да участва в беседата чрез натискане на бутони и прослушване на архивни записи. Проследени са всички важни моменти от откриването на мемориала до днес, представен е аналог с други паметници от периода в страната, като идейно течение в българската скулптура и елемент от националното културно наследство. Всеки посетител ще напуска експозицията със специално свидетелство, наречено ” Билет за пътуване назад във времето...”

През 2008 година паметникът е посетен от 11 093 организирани туристи, от които 3 891 чужденци. Под звуците на „Менделсон” в комплекса са минали 84 брачни двойки.