В Окръжния съд в Търговище няма нарушения, констатира проверка на ВСС
В Окръжния съд в Търговище няма нарушения, констатира проверка на ВСС / Борислав Курдов, архив
По одобрено от съда споразумение с Окръжната прокуратура в Търговище мъж, държал 23 археологически обекта, ще търпи наказание „Пробация“. Това съобщиха от Апелативна прокуратура - Варна.

45-годишният Светослав С. получи наказание „Пробация“ с две задължителни пробационни мерки за срок от 8 месеца, след като състав на Търговищкия окръжен съд одобри постигнатото споразумение с Окръжната прокуратура. Наказанието – задължителна регистрация по настоящ адрес и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 8 месеца, му бе наложено, след като мъжът се призна за виновен за държане на 23 археологически обекта, които не са били идентифицирани и регистрирани по надлежния ред, регламентиран в Закона за културното наследство.

Предметът на престъплението след одобряване на споразумението се отнемат в полза на държавата и се предават на Регионалния исторически музей в Търговище. Това са части от бронзови пръстени от Средновековието, монети от различни векове на Римската империя, предмети от античността и др.

В тежест на осъдения са и направените по делото разноски.

Одобреното от съда споразумение е със сила на присъда и е окончателно