/ Прокуратура
Във връзка с две европейски заповеди за арест, прокуратурата в Шумен задържа жена на 45 години и мъж на 35 години, съобщиха от обвинението.

Заповедта за задържане на жената е издадена от съда в град Оснабрюк в Германия. Българката е подсъдима по наказателно производство за извършени 33 престъпления според германското законодателство, касаещи укриване на данъци и неплащане на осигуровки.

Прокуратурата иска постоянен арест за българка, издирвана с европейска заповед

Работата по случая продължава, като предстои разглеждане в съда на искането на наблюдаващия случая прокурор от Окръжна прокуратура-Шумен за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо жената - постоянен арест.

Европейската заповед за арест на 35-годишният мъж, гражданин на Германия, е издадена от съда в Брюксел, Белгия. Той се издирва във връзка с висящо наказателно производство за измама, злоупотреба с обществено доверие, присвояване и компютърна измама.

За извършените престъпления законът в издаващата заповедта държава предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок до 5 години. Деянията са наказуеми и според българското законодателство.

Престои в съда да бъде внесено искане за постоянен арест на 35-годишния мъж.