Хиляди се поклониха пред паметта на проф. Рашев и Стоян Ковачев
Хиляди се поклониха пред паметта на проф. Рашев и Стоян Ковачев / Юлия Христова DarikNews
Около 1000 души се поклониха пред тленните останки на проф. Рашо Рашев, който загина при инцидентът с влака София - Кардам. Поклонението се извърши в Регионалния исторически музей в Шумен. Сред присъстващите бяха  известни археолози като Георги Китов, проф. Николай Овчаров, както и зам.-министърът на културата Иван Токаджиев, колеги, приятели и близки на проф. Рашев.

„Голям учен и добър човек, това е всичко което мога да кажа за Рашо Рашев. Ние бяхме приятели, но не искам за него да се говори в минало време, защото той остава сред нас завинаги” - заяви  Георги Китов.

Венци, цветя и съболезнователни телеграми бяха изпратени от Българската академия на науките, Археологическия музей във Варна, Държавен архив, община Шумен и други институции. Погребението на проф. Рашев ще започне в 14:00 часа на гробищния парк в Шумен.

Стотици колеги, съученици, приятели и роднини се простиха с 20-годишния Стоян Ковачев. Той бе погребан в шуменските гробища.

На опелото бяха областният управител Тодор Тодоров, кметът на Шумен Красимир Костов, председателят на общинския съвет Даниела Русева. Присъстваха и колегите на бащата на Стоян - Васил Ковачев, който работи в шуменската болница.

За Дарик съученици на Стоян казаха, че той е бил един от най-добрите ученици в Природо-математическата гимназия в Шумен. Имал е много приятели и е бил уважаван от всички свои учители.