Водата ще се източва в четвъртък вечерта.
Водата ще се източва в четвъртък вечерта. / Dariknews.bg
Големият ремонт по довеждащия водопровод от яз. Тича ще започне в петък - на 17 януари и ще продължи през събота, като се очаква водата да се пусне в неделя.

Водоподаването ще започне да спира в четвъртък през нощта, бе решено на съвместно заседание, на което присъстваха областните управители на Шумен и Търговище, кметовете и управителите на ВиК дружествата в двата областни града.
 

МРРБ: Водата в яз. Тича ще стигне за 30 месеца, ако се ползва само за битови нужди


През първите часове екипи на ВиК Шумен и Търговище ще работят по отстраняването на аварии по участъка до отклонението до Търговище.

Това се прави, за да може водата към Търговище да не спира за повече от 12 часа. И областният управител на Търговище Митко Стайков, и кметът Дарин Димитров обърнаха внимание, че голямо индустриално предприятие за стъкло не може да остане без вода за по-дълго.

Шефът на ВиК Търговище инж. Явор Миланов успоко, че спирането в града почти няма да се усети. Той добави, че по търговищкото трасе имат 3 аварии, които да се отстранят.
 

Нивото на язовир ''Тича'' продължава да спада (СНИМКИ)


Времето за ремонти по шуменската част е до 36 часа, като в тях ще се ангажират както работници от ВиК - Шумен, така и от търговищкото дружество. Авариите по трасето, по думи на управителя на ВиК-Шумен Илиян Илиев са около 20. 

Кметът на Шумен Любомир Христов настояваше ремонтът да се направи през почивните дни, за да не се затруднява работата на учебните заведения и детски градини. 

По време на заседанието стана ясно, че болницата в Шумен има собствен резервоар, достатъчен за няколко дни без вода. 

Очакванията са в понеделник водата да е пусната.