Глобата на ШУ ще бъде компенсирана от собствени приходи
Глобата на ШУ ще бъде компенсирана от собствени приходи / netinfo
Глобата от 255 000 лв., наложена на ШУ заради надвишен прием на студенти, е около 80 % от фонд „Работна заплата” за 1 месец на всички, работещи в университета, това каза в интервю за Дарик ректорът на висшето училище проф. Маргарита Георгиева. За университета сумата е солидна, заяви тя и допълни, че с проблема са запознати Академичния съвет, както и факултетските съвети. Направени са разпределения за това факултетите, които най-много са надвишили приема да понесат малко по-тежка санкция. Те ще трябва да увеличат собствените си приходи за да бъдат изплатени заплатите. Маргарита Георгиева бе категорична, че няма вариант да не бъдат изплатени месечните възнаграждения на работещите във висшето училище.

По думите на проф. Георгиева, санкцията е наложена за надвишаване на план-приема за настоящата учебна година, както и за размествания, правени в структурата на ВУЗ-а за прием на студенти от едно направление в друго. ШУ обаче е длъжен да приеме кандидатите с равен бал, каза ректорът и уточни, че висшето учебно заведение обучава безплатно студенти с увреждания. За тях университетът не получава субсидии от държавата, но те са регистрирани като студенти.

Според Маргарита Георгиева, Министерството на образованието и науката и ресорните институции трябва да вземат мерки да няма такъв проблем за следващата учебна година.

Подробности чуйте от интервюто с проф. Маргарита Георгиева.