Форум за емиграцията се проведе в Шумен
Форум за емиграцията се проведе в Шумен / netinfo
Форум на тема "Емиграцията на младите хора на Шумен – потенциалния професионален, културен и бизнес елит. Възможните отговори" се проведе днес в Регионалната библиотека в Шумен. Участие в дискусията взеха ученици, студенти, преподаватели от местни училища, Шуменския университет и др. По време на дискусията бе прожектиран филмът "Пътуващ мегдан”, в който са включени интервюта с представители на местната власт, с представители на бизнеса и студенти, които обясняват дали и защо биха останали да живеят и работят в Шумен. Автори на филма са ученици от ГПЧЕ „Н. Й. Вапцаров”.

Организатор на дискусията е Центърът за антропология и социални науки към Научноизследователския сектор на Софийския университет. Форумът е част от проекта „Пътуващ мегдан – да свържем публичните пространства в България”.

При реализирането на проекта сред 60 ученици от Шумен е била проведена анкета за това дали ще емигрират в чужбина. По-голямата част от анкетираните са отговорили положително. Сред причините за това са ниските доходи в Шумен, липсата на културен живот и невъзможността да получат достаъчно добро образование. Анкетни карти са били изпратени и до българи, живеещи в чужбина.