Евгени Желев: Обмисляме увеличение на средствата за клинични пътеки
Евгени Желев: Обмисляме увеличение на средствата за клинични пътеки / netinfo
Смесено дружество между общината и държавата може да бъде създадено за да се осигури по-лесно финансиране за довършване на ремонта на пневмофизиатричният диспансер в Шумен. Това стана ясно на среща между министърът на здравеопазването д-р Евгени Желев и ръководството на диспансера.

За ремонта на лечебното заведение не достигат 1 800 000 лв, стана ясно още на срещата. Парите могат да бъдат осигурени от държавата или от оперативните програми на ЕС, но за целта трябва да се промени собствеността на дружеството, което в момента е общинско. Желев допълни, че министерството обмисля да увеличи парите за клинични пътеки с 10-12 %. „Имаме пълното основание затова, защото те не са увеличавани от три години. За това ще са необходими около 170 000 000 лв."– допълни здравният министър. Той съобщи още, че от министерството възнамеряват да предложат такова увеличение на Постоянната комисия по здравеопазване в НС, която да внесе предложението за гласуване в парламента. Относно плануваните протести на личните лекари Желев заяви, че според него няма основание за провеждането на такива.

Здравният министър съобщи още, че в рамките на една година ще бъдат подменени всички апарати за хемодиализа в страната. Подмяната ще струва около 8 000 000 лв.