Старият асфалтов път към потооеното село Виница се вижда.
Старият асфалтов път към потооеното село Виница се вижда. / Dariknews.bg
Не обемът на язовир Тича е важен, а състоянието на водопровода, който захрнава областните центрове Шумен и Търговище. Това коментира специалистът по ВиК инж. Райко Недялков.

Язовирът е около половината си обем, а намиращия се на него ВЕЦ „Моста“ не работи от началото на годината заради намалените количества вода, които се отпускат от язовира за екологични нужди в река Камчия. 
 

Нивото на язовир ''Тича'' продължава да спада (СНИМКИ)


Обемът на вода не е застрашителен, проблемът е че никой не може да каже колко е разходът от авариите. Ако ги отстраним тези аварии, този обем би стигнал за 3-4 пъти по-голямо време, казва инж. Недялков.

Той посочи, че спад в нивото се наблюдава и при други водоеми. Причината, според него, е цикъл от сушави години.

ВИК Шумен ремонт
dariknews.bg, Деян Герговски


Преди две седмици зам.-министърът Николай Нанков цитира данни на ВиК-Шумен, според който водните количества ще стигнат до пролетното снеготопене.

Николай Нанков посочи, че има много тежки аварии по водопровода, който е на 50 години, а трасето е включено в мащабен воден проект.

13 аварии са отстранени, работата върви по план (СНИМКИ/ВИДЕО)

Шумен остана на сухо за два дни, след като в сряда вечерта се спука главният водопровод и това доведе до преждевременен старт на планиран ремонт. Бяха отстранени 25 аварии, а водата бе пусната в събота сутринта. 

Най-основната от тях бе край Дивдядово и по нея се работи два дни. 

ВИК Шумен ремонт
dariknews.bg, Деян Герговски


Там районът е свлачищен и предполагам, че свлачището я е предизвикало, трябва да бъде укрепен ската, който предизвиква тези аварии, каза Илиян Илиев, управител на ВиК Шумен.

Оказва се, че само с отстраняване на авариите не се решава проблема с водоподаването.
 

Нови течове по водопровода, проверяват дали може да се ремонтира без да спират водата


Има риск не само при отстраняване на авариите, но и при пълненето. Покрай тези течове, които има – налягането в тръбата е по-ниско, когато се отстранят по-големите аварии, налягането ще се вдигне и е възможно да се получи хидравличен удар и да се получат нови аварии, коментира инж. Райко Недялков. 

ВИК Шумен ремонт
dariknews.bg, Деян Герговски


А часове след като бе пусната водата в Шумен, от местното ВиК излезоха със съобщение, че са се появили нови аварии по трасето. 

В неделя на терен ще се прецени дали констатираните аварии могат да бъдат отстранени без да се налага спиране на водоподаването.