Роботът вече помага на създателя си.
Роботът вече помага на създателя си. / Dariknews.bg

Хуманоиден робот помага на своя създател в неговата работилница в Шумен. Започнат като студентски проект – робо ръка, Роки е висок колкото човек и може да се движи. Тялото му е създадено от различни механизми, събирани и преработвани от създателя му Росен Христов с години.

Росен се занимава с поддръжка на машини – в работно време, а извън него – създава роботи.

"Беше ми детска мечта и се опитах да я сбъдна", казва той и обяснява, че още от първи клас се занимава с електроника любителски. Баща му също е добър в това и от него попива знания. 

Робот Шумен
Dariknews.bg


И така от хобито се стига до технически университет. А роботът Роки започва да расте около дипломната му работа.

"Беше само ръката. Оттам нагоре реших да надграждам и да направя цял робот. Така стигнах дотук", разказва Росен.

Полза от технологията: Първата хирургична операция с робот във Варна

За да успее да сглоби робота, шуменецът започва да събира различни части втора употреба, които съживяват машината. Така двигател от чистачките на кола движи ръката. Петте пръста на дясната ръка се "съживяват " от стари ДВД-та. За главата пък е използвана пластмаса, но така, че да лицето да изглежда красиво.

А с подходящ софтуер ще може да изпълнява различни функции, но засега Роки основно е помощник на Росен.

С дясната ръка роботът държи поялник или други инструменти. "Просто аз нямам достатъчно ръце и той ми помага", смее се Росен.

Роботът вече помага на създателя си.
Dariknews.bg


Механиката на роботите е достатъчно фина, за да могат да правят почти всичко. Самият създател вярва в бъдещето на роботите и то създадени в България.

"В останалите страни, където се правят големи разработки, участват българи. Това доказва, че ние също можем. Това е и моята цел - да ги произвеждаме. Може да мине малко време, но може да стартираме нещо някъде", казва Росен.

В момента той разработва в екип нова роботизирана ръка и се надява скоро тя от прототип да стане завършен робо продукт, създаден в България.