До 60% отстъпка от годишния данък за автомобили, отговарящи на определени екостандарти
До 60% отстъпка от годишния данък за автомобили, отговарящи на определени екостандарти / Дарик-Шумен

До 60% отстъпка от цената на годишния данък за моторните превозни средства могат да се възползват собствениците на определени автомобили в Шумен. Съгласно новите законови изисквания намаление от годишния налог се полага за автомобилите, които отговарят на стандартите за екосъобразност - Евро 3, Евро 4, Евро 5 и Евро 6 с мощност на двигателя до 74 киловата и с наличен катализатор, стана ясно по време на пресконференция по рано днес. Илиана Симеонова - началник на Отдел „Местни данъци и ТБО" към община Шумен поясни, че отстъпката за собственици на автомобили от стандарт „Евро 3 и 4 ще бъде в размер на 50%, а на тези от стандарти Евро 5 и 6 в размер на 60%. За останалите леки автомобили с мощност до 74KW, които не отговарят на екостандартите обаче, отстъпката ще бъде 40%. Реално обаче размерът на данъкът ще бъде с 10 на сто повече от този през миналата година.

Стоянова обясни, че за да могат да се възползват от намалението на данъка собствениците на автомобили трябва да представят документ, който да доказва на кой екоклас отговаря тяхното МПС. Ако в съответния талон на колата това не е посочено, може да бъде представен документ от производителя на автомобила или такъв от лицензиран сервиз, който може да установява различните стандарти. Данъците могат да бъдат заплатени в сградата на община Шумен, както и в изнесените гишета в кв. „Боян Българанов" и кв. „Дивдядово". Данъчната кампания тази година ще стартирана 4 март, но за да спестят време собствениците на автомобили могат да направят справка в общината или на телефон и преди това.

Симеонова обясни, че в община Шумен има регистрирани около 25 000 автомобила, от които през миналата година в Сектор „Пътна полиция" към ОД на МВР-Шумен са зачислени около 1 000. Администрацията разполага с информация, че около 17 000 от автомобилите са с наличен катализатор. Стана ясно още, че е създадена нужната организация по време на данъчната кампания да не се струпват големи опашки или да има хаос при консултацията на гражданите.

За останалите местни данъци и такси промени няма. От 4 март шуменци ще могат да заплащат налозите си отново в касите в местната администрация и в тези в двата квартала „Боян Българанов" и „Дивдядово". директорът на Дирекция "Бюджет и финанси" в общината Мариана Паскова поясни, че община Шумен вече е създала организация за разпращане на съобщенията, съдържащи информация за размера данъците. Ако налозите бъдат заплатени в пълния им размер, в срок до края на месец април гражданите могат да се възползват от 5% отстъпка. Иначе процедурата предвижда и разсрочено плащане - на по две равни вноски, съответно дължими до края на юни и до края на октомври.