До 31 декември подаваме декларация за данъчно облекчение за деца
До 31 декември подаваме декларация за данъчно облекчение за деца / netinfo
От 30 ноември до 31 декември лицата, които имат доходи само от трудови правоотношения могат да подадат декларация, за да се възползват от данъчното облекчение за деца до 18 години. Декларацията се подава в съответното счетоводство на фирмата, като дължимите суми ще бъдат възстановени от работодателя до 31 януари 2008 година. Така родителите, които ще подадат декларацията си във фирмата или учреждението в което работят, ще получат по-рано възстановените им суми. Декларацията по чл. 21, ал. 8 от ЗДДФЛ може да се изтегли от страницата на агенцията на адрес www.nap.bg.

Родителите, които получават доходи само от трудови правоотношения, но по различни причини не могат да подадат декларацията си при работодателя, ще могат да направят това в Териториална дирекция на НАП в срок до 30 април.

Лицата, които получават допълнителни доходи, трябва да подадат годишната си данъчна декларация в срок от 1 януари до 30 април –съобщават още от ТД на НАП-Шумен. В тези случаи декларацията за ползване на данъчно облекчение за деца се прилага към годишната данъчна декларация.

Когато данъчното облекчение за деца е ползвано чрез работодателя, но физическото лице е задължено да подаде годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ към нея трябва да се приложи и декларацията за ползване на данъчно облекчение за деца.

От тази година има промяна и в сумите, с които се намалява годишната данъчна основа. При едно ненавършило пълнолетие дете сумата е 420 лева, при две 840 лева, а при три 1 260 лева. За доходите получени през 2006 година сумите бяха съответно – за едно дете 360 лева, за две 780 лева, а за три 1140 лева.

През настоящата година в ТД на НАП-Шумен са подадени близо 23 000 годишни данъчни декларации, като при над 30 % от тях е била приложена и декларация за ползване на данъчно облекчение за деца.