Директори ще следят за неподходящи изображения върху тетрадките на учениците
Директори ще следят за неподходящи изображения върху тетрадките на учениците / Sofia Photo Agency, архив

Директорите в учебните заведения в Шуменско ще следят за неподходящи изображения върху тетрадките на учениците и при наличие на такива трябва да вземат мерки. Това стана ясно по време на среща, организирана от образователният инспекторат в града с директори на школа.

„Директорът да прецени как ще действа, ако в някои класове са закупили тетрадки, с изображения на фолк певици или певци и мъже с оръжие. Недопустимо е такива естетически неиздържани тетрадки да влизат в училище, неукрепнало детско съзнание, родители, които чудно защо са му ги купили и т.н., но ние ще си вземем мерки", заяви началникът на РИО/Регионален инспекторат по образование/ доц. Добромир Добрев. Той добави, че някои от директорите вече имат идеи да изработят подвързии с емблемата на училището за децата от първи и втори клас. „Има и родителски срещи сега с родителите и това ще им се каже, това е най-важното да им се каже", добави доц. Добрев. Той уточни, че темата е била разисквана по време на националното съвещание на началниците на регионални инспекторати с министърът на образованието Сергей Игнатов. По думите му би трябвало да има естетически критерии за тетрадките на малките ученици.

От директорите на учебните заведения, началникът на РИО изиска справки с броя на децата, които посещават училище, но чийто родители са извън града или страната и са поверени на настойници, баби и дядовци. Цифрите трябва да бъдат подадени в инспектората до 21 септември. „Това е във връзка с проблем от последните години за контрола и различни прояви на деца, много често в докладите пише, че те са с настойници. Искам да имаме цифрата, колко са децата за да може да се работи", уточни доц. Добрев.

Около 20 000 се очаква да бъдат учениците в областта през настоящата учебна година, а първокласниците около 1 500. Тези цифри обаче са прогнозни, точните ще станат ясни след 17 септември, уточни доц. Добрев. Учебните заведения в областта са 72, а осигуреността с педагогически персонал - 100%.

Едно е закритото учебно заведение - това в село Развигорово. Учениците от това школо са пренасочени в учебното заведение в Хитрино, а на учителите, работили в Развигорово е осигурена работа.

Две са учебните заведения, в които текат сериозни ремонти - в Нови пазар и с. Памукчи. „Прекъсване на учебен процес заради ремонти обаче няма да има", уточни доц. Добрев.

Като най-сериозен проблем с материално-техническата база началникът на инспектората определи спирането на „Топлофикация”, тъй като повечето училища са разчитали на отопление с ТЕЦ. “Държавата реагира бързо и сега няма негазифицирано държавно училище”, заяви той и добави, че проблемни остават двете общински училища - СОУ “Трайко Симеонов” и СОУ “Васил Левски”. Според доц. Добрев през тази учебна година ситуацията ще се повтори, тъй като общината не е реагирала