ДАНС-Шумен, Българската православна църква и Главното мюфтийство ще пазят етническия мир в региона
ДАНС-Шумен, Българската православна църква и Главното мюфтийство ще пазят етническия мир в региона / asianmalerevolutions.com

Директорът на Териториална дирекция на ДАНС в Шумен - д-р инж. Калин Кръстев е провел срещи с официалните представители на Българската православна църква и Главно мюфтийство в област Шумен - районния мюфтия на Шумен - Месут Хасанов и архиерейския наместник към Варненска и Великопреславска митрополия - отец Димитър, с които е обсъдил актуалната ситуация в региона, изтъквайки че запазването на етническия мир, толерантност и търпимост в област Шумен, характерен с етнокултурното си и етнорелигиозно разнообразие, са от съществено значение за едно мирно съжителство. От своя страна, представителите на Българската православна църква и Главно мюфтийство в област Шумен са посочили, че всички следва да работят за постигане на взаимно уважение и мирно съвместно съжителство между хората с различно вероизповедание и убеждения, подчертавайки че добросъседството, толерантността и разбирателството между религиозните общности в региона са в основата на религиозни ценности, интегритета и стабилността в региона.

Той инициира и проведе срещи и с кметовете на всички 10 общини в област Шумен. Срещите са в рамките на поредицата от разговори между Директора на ТД на ДАНС в Шумен с представители на местната власт в областта. Целта им е подобряване на координацията и взаимодействието с местната власт за постигане на по-добро сътрудничество при изпълнение на политиката по защита на националната сигурност и гарантиране на установения в страната конституционен ред и основните права и свободи на гражданите.

Пред ръководителите на общински администрации в област Шумен д-р инж. Калин Кръстев е изтъкнал важността от подържане на добра координация и взаимодействие с общинските администрации в областта. Той е запознал кметовете на общини с правомощията на ДАНС като специализиран орган към Министерския съвет за изпълнение на политиката по защита на националната сигурност на страната. Обсъдени са конкретни мерки и въпроси, специфични за всяка от общините и са набелязани дейности за решаването им. Кръстев е изтъкнал, че това е началото на поредица от регулярни срещи с ръководствата на общински администрации и областна администрация в област Шумен, насочени към поддържане на установения до момента активен и конструктивен диалог и за продължаване на сътрудничеството при противодействието на рискови процеси в област Шумен.