/ Деян Герговски
През последните 30 години над два милиона българи са напуснали страната в търсене на друга възможност за себе си. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на форум на тема "Отражение на външната трудова миграция върху българската икономика в парк-хотел "Москва". 

Шумен се стопи с 1130 души за година

По думите на Йотова, много от хората обмислят да напуснат България и да намерят своята реализация навън и това определят като водеща полза от еврочленството.

Резултатите са ясни - остра демографска криза, влошаващи се тенденции, неразвита и отчасти блокирана икономика, заяви вицепрезидентът. Тя отбеляза още, че данните от изследването, което ще бъде представено днес, показват, че над един милион българи на възраст от 18 до 64 години имат нагласата да емигрират, за да търсят своето работно място и препитание навън.

Статистика: Средната работна заплата в Шуменско - на 11 място в страната

По думите на вицепрезидента Илияна Йотова причини са различни - от търсене на по-добро заплащане, професионална реализация и кариера до по-дори социални условия, повече правила, повече сигурност и повече закони. Ако тази прогноза се сбъдне, вероятно анализаторите ще предскажат сериозна катастрофална картина, допълни Йотова. 

Вицепрезидентът постави и друга тема пред експертите - регионалното представителство на емиграцията, което по думите на Йотова е проблем, тясно свързан с вътрешната миграция.

Региони в страната са в риск да се превърнат в демографски пустини

Вицепрезидентът посочи, че се оформят вече т.нар. демографски пустини в страната. Според Йотова заслужава анализ и това защо освен от Северозапада, който отдавна е оповестен като най-слабо развития регион в Европа, има и най-високи стойности на емиграция от градове като Шумен и област Сливен.

Вицепрезидентът коментира, че трябва да се види дали зад това не стои погрешно разпределение на средства за регионално развитие по оперативната програма. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.
БТА