/ dariknews.bg
БСП-Шумен ще внесе сигнал до прокуратурата заради установени нарушения при провеждането на няколко обществени поръчки от Общинска администрация. Това съобщиха на пресконференция народният представител Иван Иванов и общинските съветници Иван Йонков и Венцислав Венков. 

Според Иван Иванов наложените финансови корекции на общината са за незаконосъобразна методика за избор на участници в няколко обществени поръчки, като финансовите корекции, по думите му, са за близо 1.5 милиона лева. 

Той добави, че от отговор на регионалния министър Петя Аврамова до него става ясно, че наложените окончателни суми за община Шумен са 440 000 лева, а в Нови пазар - 100 000 лева. 

Според БСП е възможно санкциите да достигнат милион и половина лева.
dariknews.bg


Депутатът припомни и корекцията, която е наложена на община Шумен за нередности около обществените поръчки за ремонт на училище, в размер на над 700 000 лева, която в момента се обжалва.  
 

Наложена е санкция за над 700 хил. лв. на община Шумен от ОП ''Региони в растеж''


Тези щети са нанесени на бюджета, които в крайна сметка ще бъдат платени от данъкоплатците, посочи Иван Иванов. Той допълни, че от БСП ще сезират прокуратурата, защото изнесените данни представляват нарушения, извършени от длъжностни лица.

Преди 5 дена приехме общинския бюджет и там такива суми не бяха залагани, каза Иван Йонков. Проблемът е, че не бяха заложени и буфери или резерв, от които да се платят такива суми. Вероятно ще се намерят, но ще са за сметка на планирани разходи, които ще отпаднат или ще трябва да се увеличи приходната част, допълни той.

Според БСП е възможно санкциите да достигнат милион и половина лева.
dariknews.bg


Считаме че беше правилно да се постави този проблем на Общинския съвет, заяви Иван Йонков.  Редно е за 3 години да видим какви проекти е реализирал този кметски екип, каза Венцислав Венков и добави, че ще внесе такова искане в местния парламент. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.