Близо 66 млн приходи събра НАП-Търговище
Близо 66 млн приходи събра НАП-Търговище / Борислав Курдов
Близо 66 млн приходи събра НАП-Търговище
60297
Близо 66 млн приходи събра НАП-Търговище
  • Близо 66 млн приходи събра НАП-Търговище

Стартът на данъчно-осигурителната кампания за 2013 г. бе поводът директорът на офиса на Националната агенция по приходите в Търговище Антония Стойчева да се срещне с представители на медиите. Тя разясни начините за подаване на декларации от физическите и юридическите лица, както и някои промени в нормативната уредба.

Стана ясно, че структурата на Приходната агенция в Търговище е приключила 2012 г. с ръст от над 9 на сто в приходите.

През миналата година данъчните служители са събрали общо 65 940 539 лв., което е с 6 636 105 лева повече, в сравнение с приходите, постъпили през предходната 2011 година. Най-високи са постъпленията - над 24%, от Корпоративния данък, следват приходите от Данък добавена стойност /ДДС/. В сравнение с 2011 г. от ДДС са събрани с 1 577 279 лв. повече, като отчетеният ръст е 12,58 процента. Освен това ръководството каза, че събираемостта на всички данъци и осигурителни вноски е по-висока. Общият ръст на офиса на приходната агенция в Търговище е 9,16 на сто. По думите на Стойчева в условията на икономическа криза, това е един много добър резултат, който се дължи както на добрата работа на служителите, така и на повишената данъчна култура на гражданите.

От началото на година 98 безработни се са подали заявления в офиса на НАП в Търговище, в които посочва за кои месеци да им бъдат погасени здравните вноски. Това съобщи началник-отдел „Обслужване" в приходната агенция в областния град Тодор Коджаманов.

От НАП уточниха, че от 2013 г. срокът за внасяне на здравните вноски от безработните се удължава. Те трябва да ги превеждат в хазната до 25-то число на месеца, следващ този, за който се отнасят.  Подаването на заявление се налага, тъй като ако няма такова, се погасява първото изискуемо задължение, уточни Коджаманов.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца,  предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски.

От офиса на приходната агенция в Търговище съобщиха още, че за първите дни на новата данъчно-осигурителна кампания 22 лица са подали данъчни декларации в институцията. Четири от тях са на юридически лица по чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане, а 18 на физически лица за доходи от дейност по Закона за данъците върху доходите на физически лица.