Бизнеспланът на ВиК не бе одобрен в Търговище
Бизнеспланът на ВиК не бе одобрен в Търговище / Диляна Стойчева
Днес Общински съвет - Търговище даде отрицателно становище по предложения за одобрение бизнесплан на дружество ВиК.

Според председателя на икономическа комисия – Диян Дечев, бизнеспланът на ВиК почива на дадености, които нанасят щета гражданите на Търговище. Подчертано бе, че дружество обслужва три общини – Търговище, Омуртаг и Антоново, Община Търговище системно инвестира във водоснабдителната мрежа, а цената на водата нараства постоянно, защото се извършва преразпределение между трите общини.

Според кметът д-р Красимир Мирев, високата цена на водата възпрепятства хранително-вкусовата промишленост, която е водеща за общината и спира развитието на района. В бизнеспланът на ВиК е заложено 10% увеличение на цената на водата всяка година, стана ясно днес. По правилник дружеството трябва да извършва инвестиции и ремонти, но то не е в състояние, защото няма никаква печалба , поради преразпределение на средствата към Омуртаг и Антоново, където ВиК мрежата е в лошо състояние, бе коментирано още.

Д-р Мирев излезе с предложение да се изгради стратегия за развитието на водния сектор, за да се гарантира бъдещето на общината и да се търси подкрепа на по-високо държавно ниво за отделяне на Търговище от сегашното ВиК дружество. Той подчерта още, че е нужно подсигуряване на 3 дълбоки сондажа и възможност за включване в системата “Дунав”, както и поддържане на наличните 30-35 повърхностни водоизточници с малък дебит, за да има сигурност във всякакви ситуации.

Според управителя на ВиК Теодор Гяуров факт е, че в Търговище се правят ефективни инвестиции, които дават резултати, но този резерв не остава в общината. Той съобщи, че приема решението за отрицателно становище по предложения бизнесплан и то ще бъде изпратено на Комисията по енергетика и водно регулиране.