Археолози разказват за първия български център за метални художествени изделия в своя книгата
Археолози разказват за първия български център за метални художествени изделия в своя книгата / Дарик-Шумен

Археолозите доц. д-р Славчо Бонев и доц. д-р Стела Дончева представиха книгата  „Старобългарски производствен център за художествен метал при с. Новосел, Шуменско".  В нея са поместени резултатите от работата по проучванията около открития до селото първи български център за художествен метал. Той е функционирал през третото десетилетие на XX век. Археологическите разкопки в района са продължили в периода от 2004 до 2009 г.

„Резултатът от работата е много добър, намерени са над 800 изделия, които представят богатия репертоар от предмети на дребната пластика за периода", обясни доц. Дончева. По думите й, след реализацията на монографията тя се е приела много добре сред колегията в България, но и извън страната. Няколко екземпляра от книгата са изпратени в Русия, Унгария, Румъния и др. „Нашият труд доби популярност и ние сме удовлетворени от това", каза още тя.

„Книгата има не регионално, а национално значение, тя не трябва да бъде затваряна в научните кабинети, надявам се, че ще достигне до по-широки обществени кръгове", допълни доц. Бонев. Той разказа, че производствения център за художествен метал е бил феноменален за времето си. Продукцията от него е била предназначена за столицата Преслав и по-точно за аристокрацията. Структурата на центъра е много прецизно регламентирана, той е разположен на площ около 200 дка, а работилниците в него са подредени в строг порядък.

Част от изделията на българските майстори са били изнасяни и извън страната. „Това се подсказва от богатата продукция, тя не е задоволявала само Преслав и околните селища, а е била предназначена и за други пазари", обясни доц. Дончева. По думите й, има някои аналогии, които се срещат в Русия.

Авторите на книгата, в която има и каталог на 800 метални изделия, открити при разкопките, благодариха на община Шумен и Регионалния исторически музей за оказаната помощ, при списването й. Официалното представяне на книгата ще се състои днес от 17:00 ч. в шуменската библиотека.