19 тежки ПТП в Търговищко през годината
19 тежки ПТП в Търговищко през годината / netinfo


Днешният Европейски ден на пътната безопасност е посветен на темата: “За безопасно движение в нашия град”. Според статистиката на Европейския съюз 2/3 от тежките пътни злополуки настъпват именно в населените места. В България броят на загиналите в тях надвишава 40%.
От началото на настоящата година до момента в населените места на област Търговище са настъпили 19 тежки пътно-транспортни произшествия, което съставлява 33% от общия регистриран брой. В тях са загинали 4 души, а други 19 са ранени. 9 от тези пътни злополуки са настъпили на кръстовища. При тях са ранени 9 души.

От началото на годината пътните инциденти, в които са пострадали деца и юноши са 6. Три от тези ПТП са в населени места. При една от тях загина пътувал в лек автомобил ненавършил 18 години младеж. Това се случи на 16.07.2008 г. призори на бул. “Митрополит Андрей” в гр. Търговище. 26-годишният неправоспособен водач, управлявал автомобил, загубил контроли колата се е блъснала първо в паркиран микробус, а след това – и в крайпътно дърво. В тази катастрофа на място загина и още един пътник в автомобила – 20-годишен младеж.

В 4 от пътните инциденти пострадалите са били пътници в автомобилите. Един от тях е загинал, трима са ранени. В качеството си на пешеходци са пострадали двама младежи при две пътно-транспортни произшествия. Най-малкият от пострадалите е 4-годишно момче, пътувало в управляван от баща му автомобил, който е бил блъснат челно на 8.07.2008 г. около 18,20 ч на третокласен път до с. Зараево, от движещ се в насрещното платно с несъобразена скорост друг автомобил. Детето бе настанено в болница без опасност за живота, но баща му почина на място в резултат на челния удар. През м. април т.г. 9-годишно момче бе блъснато като пешеходец от неустановен досега автомобил на кръстовището на бул. “М. Андрей” и ул.”Ал. Стамболийски в гр. Търговище. За щастие е получило само охлузвания.

От сектор “Пътна полиция” при ОД на МВР-Търговище отново призовават всички участници в движението да спазват стриктно изискванията за безопасност и да се отнасят с необходимото внимание и уважение към всички на пътя.