16 години затвор за грабеж, изнасилване и убийство
16 години затвор за грабеж, изнасилване и убийство / netinfo
Присъда от 16 години затвор, при първоначален строг режим, наложи Шуменският окръжен съд на 22-годишния Станислав Василев. Той бе признат за виновен в извършване на грабеж, придружен с убийство, както и изнасилване. Младежът е ограбил, след което изнасилил и убил, 74-годишната Цветанка Николова. Престъплението е извършено вечерта на 13 юни 2008 г. в село Косово.

По обвинението за грабеж и убийство Станислав Василев бе осъден на 14 години и половина лишаване от свобода, а по това за изнасилване получи 1 година и 10 месеца. Съдът обедини двете присъди, налагайки наказание от 16 години затвор.

Станислав Василев трябва да заплати и общо 60 000 лева на роднините на жертвата, както и разноските по делото от близо 2 500 лева.

От близки на жертвата Дарик научи, че в деня преди убийството старицата си взела пенсията, след като платила сметките си й останали 80 лв., които били откраднати от Станислав. Те споделиха, че след като се гаврил със старицата той я удушил с възглавница. Роднините на възрастната жена казаха още, че Станислав Василев е подсъдим и по друго дело за побой на двама старци, което се гледа в Районния съд в Нови пазар.

Дарик научи още, че малко преди убиството младежът пиел в кръчмата. Парите му обаче свършили, той се сетил, че старицата е взела пенсията си, отишъл в дома й, извършил престъпленията и се върнал в кръчмата, където продължил да пие.

Днешния процес се гледа при закрити врати. Присъдата може да бъде обжалвана в срок от 15 дни пред Варненския апелативен съд.