/ БГНЕС
Няма превишения на нормите за качеството на въздуха след пожара във военния завод "Дунарит". Това съобщиха от областната управа в крайдунавския град.

От екоинспекцията информират, че мобилна станция е била разположена пред кметството на близкото село Николово и тя извършва мониторинг от 13,00 часа днес - два часа след инцидента. Данните от първоначалните измервания не показват повишаване нивата на следените показатели - серни и азотни оксиди, въглероден оксид, фини прахови частици и озон.

Овладяха пожара в цеха за тротил в „Дунарит“, рискът остава (СНИМКИ/ВИДЕО)

Ръководителят на сформирания кризисен щаб и областен управител на Русе Галин Григоров съобщи тази вечер, че ситуацията е спокойна и е под контрол. Над склада работи дрон с термовизионна камера, като отчетената температура не е висока - 32 градуса. Той обясни, че наблюдението ще продължи и през нощта.

Ситуацията с пожара в „Дунарит“ е овладяна, каза областният управител на Русе

Григоров каза, че оглед в склада ще бъде направен след изтичане на 24-часовия период - най-рано утре по обед. По думите му най-рано в понеделник сутринта ще бъде възобновен работният процес в останалите цехове на завода.

Караниколов: Ако „Дунарит” излезе на публична продан, държавата ще участва в търга

За случая е уведомена Окръжната прокуратура в Русе, под чието ръководство в хода на образуваното производство се изясняват причините за пожара.
БТА