Над 50 % от паралелките ще учат присъствено
"В Русенско все още няма тестове за учениците от първи до четвърти клас". Това коментира началникът на Регионалното управление на образованието/РУО/ в Русе Росица Георгиева.

МОН издаде заповед за тестването на учениците

По тази причина на 10 ноември няма да има присъствено обучение в региона. "Очакваме да ни се обадят, за да получим тестовете. Имаме готовност да ги раздадем веднага по училищата.

След получаване на тестовете ръководствата на учебните заведения ще имат два дни за организация на процеса - сформиране на екипи, осигуряване на безопасна среда и уведомяване на родителите, че децата трябва да се върнат в класните стаи", каза Георгиева.

Тя информира, че в 50 училища в Русенско се обучават 6087 ученици от първи до четвърти клас. Към момента в РУО са обработени данните за 5797 ученици. Родителите на 3088 от тях са съгласни децата им да бъдат тествани.

Георгиева посочи, че от 309 паралелки 173 ще учат присъствено в региона - това са 56 %. В община Русе процентът е 59. От 227 паралелки учениците от 135 ще учат в училище. Тя посочи, че се очакват данните от още две училища.

МОН разпредели 180 000 теста за учениците от 1-ви до 4-ти клас

Георгиева коментира, че почти всички ученици от ОУ "Любен Каравелов" в Русе ще учат присъствено. Там има 11 паралелки, като в училище ще се върнат 10. В най-голямото учебното заведение - СУ "Васил Левски", от 30 паралелки присъствено ще учат 12. В СУ "Христо Ботев" от 14 паралелки обратно в класните стаи ще се върнат пет.

В община Борово, където има две училища, всички осем паралелки ще учат присъствено. В община Бяла от 19 паралелки ще се върнат четири, в Иваново от 14 паралелки девет ще учат присъствено, в Две могили от 11 паралелки в училище се връщат три, а в Ценово от девет паралелки само две ще се обучават присъствено.

Георгиева обясни, че към момента в РУО не е постъпвала информация за проблеми при сформирането на екипите в училищата, които ще тестват учениците. От БЧК в Русе са изявили готовност при нужда от доброволци да се отзоват.
БТА