16 са новите случаи на заразата в областта
Над пет пъти повече оздравели отколкото заразени с COVID-19 отчитат в Русенско за последните 24 часа от Регионалната здравна инспекция.

Само около 2 % от пациентите с COVID-19 в болница са ваксинирани в Русенско

Новите случаи на коронавирусна инфекция са 16, а излекуваните 94. Тринайсет от заболелите са от община Русе, а по един заразен има в общините Бяла, Ветово и Ценово. Без новодиагностицирани с вируса са населените места Борово, Две могили, Иваново и Сливо поле. Има три починали жени с положителен тест за коронавирусна инфекция от общините Русе и Бяла.

Активните случаи са 709, като от началото на пандемията диагностицираните с коронавирус в Русенско са 16 415, а преболедувалите - 14 657. Справка в Единния информационен портал показва, че областта се нарежда на 17-о място по заболеваемост в страната.

През вчерашния няма области без нови случаи, най-малко заразени има в Шумен и Видин по трима и четирима новозаразени. На болнично лечение към момента в областта се намират 231 души, като 45 от тях са в реанимация. Свободните легла са 93, от които интензивните са 16.

„Зелени коридори“ за ваксинация ще работят в Русенско

До момента в областта са извършени 70 230 имунизации, като повторна доза са получили 35 466 лица. Днес и утре без предварително записване на час в периода от 08.30 сутрин до 16.30 часа всеки ще може да се ваксинира в изнесения кабинет пред ДКЦ-2, а между 12.00 и 18.00 часа тази възможност ще бъде осигурена в болницата в Бяла.

Работното време на кабинета за имунизации в Белодробната болница е от 08.30 до 16.30 часа, но за поставяне на ваксина различна от тази на Pfizer ще трябва предварително записване на телефон: 082/ 813-903.

Навсякъде са осигурени достатъчно количества от всички налични видове ваксини, така че да може да бъде направен избор между иРНК и векторни препарати.

83 новозаразени в Русенско, вижте къде може да се ваксинирате

Ваксините, които ще се прилагат са на Pfizer, Moderna и еднодозовият препарат на Janssen, като в Белодробната болница и МБАЛ „Юлия Вревска“ има възможност за ваксинация и с AstraZeneca.