/ www.mlsp.government.bg
От 2018 г. програма „Работа“ ще се прилага в 196 общини, в които безработицата е над средната за България. Финансирането й ще е със средства от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в Русе.

Програмата стартира пилотно от септември в 14 общини в Северозападна България. Към момента по нея за наети над 1000 безработни. Приоритетно се осигурява заетост за продължително безработни, безработни младежи, както и безработни, които получават социални помощи или са с основно и по-ниско образование и без професионална квалификация.

"Програмата ще даде възможност на трайно безработните да бъдат заети", обясни Зорница Русинова.

Близо 50 хил. души ще продължат да използват програмата за лични и домашни асистенти. Това посочи в Русе зам.министърът на труда и социалната политика. И допълни, че една от важните теми в министерството е възможността тази успешна програма да бъде финансирана от държавния бюджет, което ще струва на държавата около 65 млн. лева годишно.

"В продължение на 10 години тази програма се е поддържала с европейски средства. Стартът и е през 2009 г. и от около 300 бройки успяхме да надградим средно годишно около 42 000 човека да ползват програмите за личен асистент", припомни Зорница Русинова.

Зам.-министърът коментира още, че от юни досега около 300 майки са се възползвали от възможността да се върнат на работа през първата една година и да получават 50 процента от майчинството си извън заплатата.

Русинова припомни, че родителите, които желаят да кандидатстват за детегледач могат да подадат заявление в бюрата по труда до края на октомври. До момента са подадени 1200 заявки. Заделени са 20 млн. лева за около 1500 семейства.