Силистренската фирма Сигаз ще купува и разпределя газ в района
Силистренската фирма Сигаз ще купува и разпределя газ в района / netinfo
Силистренската фирма “Сигаз” ще купува и разпределя природен газ в Силистренско през следващите 35 години, съобщи кметът на града Иво Андонов. За извършване на дейностите дружеството получи лицензи от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

През тази година “Булгартрансгаз” започна изграждането на 80-километрово отклонение от газопровода край Добрич. Стойността на проекта е 24 млн. лева, като 75% от средствата са по линия на международния фонд “Козлодуй”, а останалата част е съфинансиране от правителството, припомни изпълнителният директор на “Сигаз” Емил Гойчев.

По предварителни изчисления изграждането на газоразпределителната мрежа ще струва 12,5 млн. лева и е предвидено да започне през 2009 година. Първоначално ще бъдат газифицирани Силистра и селата Айдемир и Калипетрово. Но вече има заявки за подаване на синьо гориво от общините Тервел, Дулово и Алфатар, през които ще преминава отклонението.

Очаква се с близо 20 хиляди тона годишно да намалее въглеродният двуокис във въздуха над Силистра след газифицирането на района.