Силистра се готви за тежката зима
Силистра се готви за тежката зима / netinfo
До 10 ноември трябва да приключи подготовката на община Силистра за работа при тежки зимни условия, стана ясно по време на съвещание на Общинския съвет за сигурност и управление при кризи днес. В срещата участваха кметовете и кметските наместници от 18-те села в общината, и ръководители на фирми и учреждения, чиято дейност е свързана с осигуряване на нормален живот на населението и на икономиката през зимата.

И през тази седмица ще продължи зареждането на общинските училища, детски градини, читалища и кметствата с дърва, въглища и течно гориво, припомни секретарят на общината инж. Людмил Стоянов. Засега се бави разпределението на осолен пясък поради липса на една от съставките във фракцията, алармираха от фирмите «Благстрой» и «Пътно поддържане».

При обилни валежи и големи навявания общината ще разчита за роторни снегорини на сдружението «Път Перфект», с което има сключен договор, подчерта инж. Ивелин Лозев, представител на консорциума. По традиция селските кметове се договарят със земеделските кооперации или със собственици на верижни машини с гребла за осигуряване на проходимостта на междуселските пътища. Вече е завършила профилактиката на електропроводната мрежа и подстанциите в района, съобщи представителят на «Е.ОН».

Най- големи са проблемите с подготовката на почистващата техника в «Синева». По думите на началника на отдела за чистота и механизация Юлиян Русанов фирмата, отговаряща за почистването, опесъчаването и извозването на снега от градската мрежа в Силистра, са необходими около 25 хил. лева за ремонт и профилактика на машините.

Списък от 20 души на хемодиализа от Силистренската община, който е актуализиран, ще бъде предоставен в Центъра за спешна медицинска помощ, съобщи секретарят на Общинския съвет за сигурност и управление при кризи Валентин Драганов. Той припомни, че отговорност към нормалния живот на общината през зимата имат също всички стопански и административни ръководители, собственици на магазини и гражданите. Според Наредбата за опазване на обществения ред и чистота тяхно задължение е да поддържат чистотата около сградите, включително отстраняване на снега, леда и ледените висулки през зимата.

През миналата година за зимно поддържане на пътищата и градските улици и за действия при тежка зимна обстановка община Силистра е изразходила 144 хиляди лева. От държавния бюджет за четвъртокласната пътна мрежа на Силистра са определени 34 900 лева и тази година.