Русенският университет се включва в Нощта на учените
Русенският университет се включва в Нощта на учените / снимка:РУ

За седма година Русенският университет е активен участник в „Европейската нощ на учените“, която се провежда на 27 септември. Вратите на висшето училище ще бъдат широко отворени за всички граждани от 10.00 ч., съобщиха ректорът проф. Христо Белоев и зам.-ректорът доц. Юлиана Попова. В този час се откриват две изложби в зала 2.203 (корпус 2), които представят творческите разработки на участниците в конкурсите „Иновация на новия век“ и „Моето най-важно право като европейски гражданин“. Лично проф. Белоев ще награди отличените автори.

От 11.00 ч. в аула 2.101 (корпус 2) се открива „Академията на скритите таланти“, която предоставя сцена за творчески изпълнения на поезия и музика. Непознати и неизвестни художествени творби на учени ще могат да се видят в експозицията на Академията, която излага картини, интарзии, художествени фотографии, дизайнерски изработки, отличия за спортни и туристически постижения, стихосбирки.

От 14.00 ч. в Заседателната зала на Ректората (2 етаж) започва Кръглата маса „Възможности за създаване на Съюз на иновациите в Дунавското пространство“, чиято цел е да обмени идеи за стимулиране на иновациите чрез сътрудничество на бизнеса и академичната мисъл.

Кулминацията на събитията в Европейската нощ на учените ще бъде от 18 ч., когато започва организираният от университета и Община Русе Хепънинг „Нощта на учените в Русе в подкрепа на кандидатурата на град Русе за Европейска столица на културата 2019 г.“ на откритата сцена пред Общината. Звездното участие в хепънинга е на обичаната от всички Дивна. В концерта ще се представят формации на Русенския университет. Младите вокални изпълнители Драгомир Бенев и Божидара Евтимова, танцовеят състав „Хармония“, клубът по спортни танци „Настроение“ и брейк-клубът „Фатал 13“ канят всички русенци да празнуват с тях.

Както е известно, мотото на тазгодишното издание е „Учените в триъгълника на знанието“. Инициативата се финансира от ЕК по Седма рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие. Целта на инициативата е да представи „непознатия образ на учения“, разкриващ неговите таланти извън изследователската лаборатория.