Русенски митничари заловиха българин, излизащ от страната с фалшива шофьорска книжка
Русенски митничари заловиха българин, излизащ от страната с фалшива шофьорска книжка / снимка:Митница Русе

Тренираното око на русенски митничар разкри фалшива шофьорска книжка, издадена на мъж от Разград, пътуващ за Западна Европа. Автомобилът “Пежо” с разградска регистрация, управляван от 48-годишният мъж е бил спрян през нощта на излизане от страната през ГКПП-Дунав мост.

При извършената щателна митническа проверка в специализираното хале на граничния пункт в жабката на колата митническите инспектори открили свидетелство за правоуправление на името на водача. Митнически служител обаче забелязал, че едното от имената, изписани на шофьорската книжка, се разминава с това на личната карта на водача. Вместо “Сабри” фалшификаторът бил изписал “САРБИ”. Това било първата индикация, че нещо с документа не е наред. Освен това митническият служител забелязал и разминаване в изпитните дати за съответните категории – категория С била взета /според фалшификата/ преди категория В. Имало несъответствие и в шрифтовете на изпитните дати.

Последвала проверка със специализиран уред, която потвърдила подозренията, че става дума за подправено свидетелство за управление на моторно превозно средство. Веднага за случая е уведомен началникът на дежурната смяна на служба “Паспортен контрол” на ГКПП-Дунав мост и автомобилът, заедно с хванатия в измама шофьор, са предадени по компетентност на Гранична полиция. По случая е започнала полицейска проверка.

Съвместен екип на сектор “Митническо разузнаване и разследване” към Митница Русе и Гранична полиция залови днес сутринта лек автомобил “Фолксваген”, превозващ цигари без български акцизен бандерол. Колата е спряна за проверка в района на село Семерджиево. Смесеният екип е открил общо 91 кутии (1820 къса) цигари от марките “Президент”, “Корсар” и “Дива” – всички с надпис “duty free”. По случая е образувано дознание по описа на Митница Русе.