Русенски лекари без право на глас на събора на БЛС
Русенски лекари без право на глас на събора на БЛС / netinfo
Лекари от 6 регионални колегии на Българския лекарски съюз няма да могат да гласуват на предстоящия събор на съсловната организация. Причината е, че председателите им не са внесли членския внос в лекарския съюз, съобщи председателят на организацията д-р Андрей Кехайов.

Лекарите от София, Варна, Русе, Кюстендил, Благоевград и Сливен няма да могат да гласуват на предстоящия Национален събор на лекарския съюз. Като пример доктор Кехайов посочи София, където членският внос на 11 000 лекари в размер на 270 хиляди лева не са внесени в централата на съсловната организация. Председателите на тези регионални колегии имат срок от седем дни да внесат парите.

Съборът ще се проведе между 13 и 15 декември в столицата. На него няма да се проведат избори за управителен съвет на лекарския съюз. Националната здравноосигурителна каса отказа да преговаря с Българския лекарски съюз за подписване на Национален рамков договор за 2009 година. Аргументът беше, че е изтекъл мандатът на управителния съвет на съсловната организация.

Д-р Кехайов посочи, че ако не се подпише договорът и ако не се промени проектобюджета на здравната каса, единственият ход е обща национална стачка на лекари, медицински сестри, фармацевти и пациентски организации.