РИОСВ: Няма пестициди в Младежкия парк
РИОСВ: Няма пестициди в Младежкия парк / netinfo

Няма данни за наличие на органохлорни, органофосфорни пестициди и тежки метали в почвата на  Младежки парк, съобщи РИОСВ-Русе. Резултатите са потвърдени от Централна лаборатория за химични изследвания и контрол в София. До дни ще се получат и писмените протоколи.

Пробонабирането беше извършено преди двайсет дни по разпореждане на Русенска районата прокуратура. Магистратите разпоредиха проверката след получени сигнали за открити мъртви животни в района на парка. Проби бяха взети от 11 места, посочени от Икономическа полиция. Това бяха парковата зона на „Вазата”, в района на скалите, тенис кортовете, ПЧУ „Леонардо да Винчи”, комплекс  „Норд”, градината с розите, района на ТУБ-диспансера и зоната до жп линията. Почвено пробонабиране беше извършено и в района на блок 47 в кв. „Дружба”, за където също имаше данни за открито мъртво животно.

Очакват се резултатите от анализа на почвените проби от парка на „Възрожденците” и района на Пантеона, което беше извършено на 24 април пак по разпореждане на Районната прокуратура.