Пропадна стена на къща-паметник на културата на булевард „Придунавски”
Пропадна стена на къща-паметник на културата на булевард „Придунавски” / netinfo
Пропадна подпорна стена на къща-паметник на културата в Русе. При инцидента няма пострадали хора. Има опасност сградата да се срути.

Къщата се намира на крайбрежния булевард в крайдунавския град и през 19 век е била собственост на търговеца Иван Соларов. До миналата година паметникът на културата е стопанисван от Безмитната зона, след което къщата е станала частна собственост. Преди Коледа на същото място на крайдунавския булевард пропадна камион на ВиК.

От Общината заявиха, че започват укрепителни дейности, защото пред подобна заплаха са и други сгради в района. Извършват се геодезически изследвания, заради цялостен проект за квартала. „Ше бъдем максимално експедитивни и няма да допуснем сградата да се срути”, заяви русенският кмет Божидар Йотов. Ще се търси финансиране от фонда за бедствии и аварии.

За да се избегнат инциденти с подобни постройки градоначалникът ще разпореди да се премахне опасна част от бившата сграда на полицията, намираща се на централната улица „Александровска” в Русе. Сградата е паметник на културата, водят се съдебни спорове за собствеността й.