Премиерът Борисов даде старт на речната информационна система – БУЛРИС (СНИМКИ)
Премиерът Борисов даде старт на речната информационна система – БУЛРИС (СНИМКИ) / netinfo

Министър-председателят Бойко Борисов и транспортният министър Ивайло Московски официално дадоха старт в Русе на речната информационна система – БУЛРИС. България е първата дунавска държава, в която е изграден административен и оперативен център за наблюдение на корабния трафик с 23 комуникационни точки, разположени по протежението на река Дунав. По думите на министър Московски системата е еквивалентна на пуснатите преди месец трафик кули във Варна и Бургас.

Изградената телекомуникационна инфраструктура, осъществява пълен и непрекъснат пренос на всички данни по протежението на целия български участък, с обща точка сградата на БУЛРИС в Русе.

Общата стойност на проекта за създаване на речна информационна система в българската част на р. Дунав е над 37 млн. лева. Съфинансиране е осигурено от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г.

При посещението си в Русе премиерът Борисов откри също нов спортен комплекс на университета, а преди това и ремонтирания пътен участък между селата Щръклево и Красен, които са разположени в близост до Ивановските скални църкви.