Почитаме Свети Пантелеймон - закрилник на лекарите
Почитаме Свети Пантелеймон - закрилник на лекарите / Дарик Русе, архив

Православната църква почита Св. великомъченик Пантелеймон, родил се през III в. в гр. Никодимия по времето на император Максимилиан. Според житието на светеца Пантелеймон е роден като езичник с името Пантолеон (гр. – „лъв във всичко“). Когато се покръстил, приел името Пантелеймон - „всемилостив“. Грижел се за сиромасите, лекувал ги безплатно, правел чудеса. Заради вярата си в Христа светецът бил подложен на жестоки мъчения. Император Максимилиан заповядал на своите войници да го съсекат с нож, защото отказал да се поклони на езическите богове. Но вместо кръв от раните на Пантелеймон потекло мляко, а дървото, за което бил вързан, се разлистило, цъфнало и дало плод.

Според народния култ Св. Пантелеймон е по-малкият брат на Св. Илия и е небесен господар на летните бури, пороища и наводнения, откъдето е и прозвището му Воден Пантелей. Ето защо този ден се празнува за предпазване от наводнения и силни порои. В различните части на България денят, в който се чества светецът, се нарича още Пантелей, Паталей или Църна Паталея, както и Пантелей пътник. Последното идва от гръцкото име на светеца, тъй като за новопокръстените християни не е било понятно и българинът го е свързвал с “път”, Близостта идва от това, че в старобългарски думата “път” е звучала “пант”/“понт”.

Според народните вярвания денят на свети Пантелей се смята за хаталия (лош, тежък), затова не бива да се подхваща никаква домашна работа. За неутрализирането на лошото денс имен ден празнуват освен всички, наречени с името Пантaлей и неговите производни, и тези, носещи имена, производни от прилагателното добър: Добри, Добрин, Добра и т.н.

На 27 юли църквата почита паметта и на Св. Седмочисленици. Името е събирателно за създателите и разпространителите на българската азбука – Кирил и Методий и най-близките им ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Днешният ден е избран за почит към Св. Седмочисленици, защото на 27 юли е денят на кончината на Свети Климент Охридски.

Източник: GustoNews