/ netinfo
Заместник-областният управител на област Русе Валентин Колев участва в среща със заместник-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова и представители на бизнеса. Срещата се организира от Агенцията по заетостта и на нея присъстваха още народният представител от 19-ти МИР Светлана Ангелова, изпълнителният директор на Агенцията Драгомир Николов, главният директор на ГД ЕФМПП Лилия Стоянович и главният директор на ГД УЗ Кремена Калчева.
 

среща с бизнеса
БГНЕС/ЕМИЛ ДИМИТРОВ


По време на срещата бяха представени основните предизвикателства пред пазара на труда. Сред водещите са застаряването на работната сила, намаляването на икономическата активност на младежите, значителните неравновесия в търсенето и предлагането на работна сила по отношение на знанията и уменията на търсещите работа лица и по райони, както и бавната адаптация на индустриалните отношения към промените на пазара на труда, който става все по-разнороден, глобализиран и нетрадиционен.

Като проблеми бяха отчетени и ниската или неподходяща образователно-квалификационна подготовка, слабата мобилност, формиралата се пасивност за излизане от ниския социален и жизнен стандарт и демотивацията за легален труд и доходи от редовна работа. Акцент беше поставен и върху обхвата на националния план за действие по заетостта за текущата 2018 г. , който се финансира със средства от държавния бюджет.

Общата му стойност възлиза на 73 млн. лв., като малко над 58 млн. ще бъдат отделени за програми за обучение и заетост, почти 11 милиона са предназначени за мерки за обучение и заетост, а 3 963 773 лв. са заделени за обучение на възрастни.

За област Русе са предвидени 3 456 175 лв., като с тях се цели осигуряването на заетост за 687 и обучение за 358 безработни лица. Сред програмите, проектите и мерките за заетост и обучение за настоящата година, финансирани от хазната е предвидено реализирането на 17 национални програми и проекти, 28 регионални програми за заетост и обучение и 26 насърчителни мерки по реда на Закона за насърчаване на заетостта.
 

среща с бизнеса
БГНЕС/ЕМИЛ ДИМИТРОВ


Основните целеви групи са безработните младежи до 29-годишна възраст, безработните над 50 години, продължително безработните, безработните без професия, квалификация или с нетърсена на пазара на труда професионална квалификация, както и безработните с трайни увреждания и неактивните лица.

Очакват се и нови услуги като професионален компас, който да е в помощ на професионалното информиране и ориентиране, създаване на мобилно бюро по труда, семеен трудов консултант и менторство след започване на работа.