Общината ще плаща 100 000 лева неустойка на БЦМСП, ако развали договорите
Общината ще плаща 100 000 лева неустойка на БЦМСП, ако развали договорите / netinfo
Абсурд е, че Бизнесцентърът за подпомагане на малки и средни предприятия е ощетил Община Русе. Това заяви ръководителят на организацията – Катя Горанова.

През 1999 година тогавашната администрация е предоставила помещения, в които да се изгради бизнес инкубатор за развитие на предприемачеството. Средствата за неговото реализиране са осигурени от донори и от Австрийското правителство. За периода 1999-2001 година в двата бизнес инкубатора в Русе са вложени 400 000 лева. Наемите, които плащат фирмите, настанени там с в размер на 1-2 лева на кв. метър. Средствата служат за покриване на минимални разходи за поддържка на помещенията. В момента във фирми, настанени в бизнес инкубаторите в Русе, работят над 90 човека.

Според Живко Денев – бивш заместник-кмет по икономическото развитие, при евентуалното разваляне на договора между общината и БЦМСП, администрацията трябва да плати неустойки в размер на 100 000 лева. Договорите изтичат през 2009-а и 2011-а година.

Повод за публичното уточнение от страна на БЦМСП е питането, което председателят на общинския съвет Искрен Веселинов ще направи към кмета Йотов – колко пари е загубила общината, заради неизгодните договори с Бизнес центъра. Обмисляме участие с листа за общински съветници, които да защитават интересите на Русе, заяви Катя Горанова.