/ iStock/Getty Images
Общо 14 паркомата ще бъдат разположени до края на годината в зоните за обществено паркиране в Русе.

Първото устройство вече е монтирано на паркинга пред катедралния храм "Света Троица" в центъра на града, съобщиха от общинската управа. 

Предстоят тестове, като до две седмици се предвижда паркоматът да заработи. Устройството позволява чрез тъчскрийн да бъде избрано времетраенето на престоя, като за час вече ще се заплаща такса от 1,20 лева. Тарифата, която беше лев допреди месец, е променена след решение на Общинския съвет. 

Паркоматът работи с монети и с банкноти, но до 10 лева. Фискален принтер ще отпечатва касова бележка и билет за поставяне на таблото на автомобила. При евентуален проблем със заплащането е предоставен телефон за контакт, на който шофьорите ще могат да се обадят за съдействие. 

От кметството обясняват, че устройствата за касово и безкасово плащане ще функционират и като зарядни станции за електромобили. 

От общинската управа уточняват, че служителите, които сега събират таксите на останалите общински паркинги, няма да бъдат освобождавани.

Предвидено е те да участват в мобилни екипи по контрола, които да следят за превозни средства, чиито шофьори не са платили такса за престой.
БТА